Roman Sedláček: Co nejrychleji z pásma ohrožení

Přinášíme Vám dnešní rozhovor s Romanem Sedláčkem, trenérem A-mužstva našeho FK Mohelnice, o jeho hodnocení zimní přípravy a výhledech na jaro.

První otázka je jasná. Jak hodnotíš průběh zimní přípravy?

Podle mého názoru byla velmi zdařilá. V jejím průběhu utrpělo zranění jen málo hráčů, ti měli výbornou docházku a tréninkovou morálku. Přípravu hodnotím pozitivně, i co se týče předváděné hry týmu a dosažených výsledků. Teď je důležité, aby se nám to pozitivní povedlo převést a prodat v soutěžních zápasech. Určitě negativním momentem všech zimních příprav je jejich délka. Proto jsme se do ní i letos snažili vložit některé netradiční prvky, jako např. byl bowling nebo boxerský trénink. I proto lze současnou psychiku týmu hodnotit jako dobrou.

Co se týče konkrétních výsledků zimní přípravy, vysoko jsme porazili divizní Rýmařov a přesvědčivě Valašské Meziříčí. Byly pro nás tyto zápasy vůbec přínosné?

Tak za prvé musím říct, že do každého zápasu jdeme s pokorou. Ano, jistě by pro nás bylo přínosnější hrát zápasy s týmy z II. ligy, ovšem k tomu je třeba letos udržet III. ligu, stabilizovat tým a vytvořit si ve III. lize dobré jméno, aby týmy z vyšší soutěže s námi chtěly hrát. I přes to, že jsme většinu zápasu odehráli s papírově slabšími soupeři, nic to nemění na faktu, že naši hráči tyto zápasy odpracovali na 100 %, což je důvodem tak výrazných vítězství.

Další otázka se týká zimních posil. Do týmu jako nováček přišel de facto jenom Filip Žák. Proč on a nemohlo A-mužstvo posílit mnohem více?

Filipa Žáka jsme chtěli přivést proto, že se nám hodil do konceptu naší hry. Filip je mladý nadějný rychlý a přímočarý hráč, který má tah na bránu a umí dávat góly. Jinak samozřejmě není problém sehnat velmi kvalitní a zkušené hráče. Ovšem tyto je třeba zaplatit. A já jsem přesvědčený o tom, že ač máme mladý tým, je to tým kvalitní a hráče odjinud za velké peníze nepotřebujeme. O tom svědčí i průběh konce podzimu, kdy jsme předváděli dobré výkony a získávali body. Rozhodli jsme se jít cestou výchovy našich hráčů a jejich zapracování do A-mužstva a i v tomto rámci náš tým a klub stabilizovat. Příchod přílišného množství kvalitních hráčů odjinud by mohl vyvolat enormní tlak na klubové finance a kam tento přístup vedl, můžeme vidět na příkladu některých klubů v okolí.

Takže nikdo další nepřijde? A jak je to s případnými odchody hráčů?

Ne, příchod dalších hráčů neplánujeme. Při podzimních rozhovorech s hráči A-mužstva se ukázalo, že sice nikdo z nich odejít nechce, ale i přesto jsme se, bohužel, museli rozloučit s těmi, kteří nesplnili naše očekávání, případně nechtěli podávat III. lize odpovídající výkony.

A co Luboš Pinkava, náš skoro senior týmu, nechystá se v létě skončit?

Tahle otázka se opakuje každý půlrok a už mi přijde celkem zbytečná. S Lubošem Pinkavou jsme se před začátkem podzimní části sezóny jasně domluvili, že pokud jeho výkonnost již na III. ligu nebude stačit, tak za A-mužstvo přestane hrát. A to se nestalo. Luboš svými výkony jednoznačně prokazuje, že je naším klíčovým hráčem, který má týmu pořád co dát. Lubošovy výkony jsou jednoznačně o jeho přístupu k fotbalu. Navíc je to hráč, který odsud pochází, což je zřejmě dalším důvodem jeho silné motivace předvádět dobré výkony.

Jakým způsobem hodnotíš výkony u navrátilců z hostování v Rýmařově Martina Kotůlka a Tomáše Krejčího a také Jakuba Kotůlka, který prodělal dlouhodobé zranění, v rámci zimní přípravy?

Martin Kotůlek a Tomáš Krejčí mají za sebou velmi dobrou zimní přípravu a budou jistě posilami pro náš úzký kádr. U Jakuba Kotůlka je nutné si uvědomit, že rok a něco nehrál fotbal. Jakub je typově, svým herním projevem a rychlostí velmi podobný Ondrovi Kopovi a velmi vhodný pro postavení na křídlo. Pokud Jakub bude předvádět to, co umí, jsem přesvědčený o tom, že i on nám po odchodu křídelního hráče Martina Bzirského pomůže.

Je na základě průběhu zimní přípravy jasno o tom, kdo je jedničkou v naší bráně?

S brankáři jsme mluvili a oznámili, že jedničkou bude Jakub Hora a na zápasech A-mužstva ho bude doplňovat Petr Večeř. Skupinu brankářů našich mužstvech společně se dvěma zmíněnými bude tvořit i, svými výkony spolehlivý, Marek Kamisch.

Jak jsme na tom, co se týče počtu zraněných hráčů?

Poměrně dobře. Postrádáme jenom Michaela Weinlicha, který by měl od příštího týdne již trénovat, Milana Olejníka, který po zlomenině kotníku začíná zvolna vyklusávat a Michala Kováře, který má ruku v sádře a jeho prognóza zatím není jasná.

Po podzimu máme 18 bodů a jsme na 11. místě tabulky. Na střed máme ztrátu 4 body a na sestup náskok 5 bodů? Na co podle Tebe náš tým na jaře bude mít a co je Tvým cílem?

Jak jsi řekl, jak na střed, tak na sestup, máme stejný bodový rozdíl. Cíl je jasný, co nejrychleji se dostat z pásma týmů ohrožených sestupem. Půjdeme trpělivě zápas od zápasu. Určitě bychom chtěli a měli doma předvádět lepší fotbal než na podzim, získávat body a mít klid na závěr sezóny. V tomto ohledu našemu týmu věřím, protože, až na katastrofální zápas v Holici, to ve většině zápasů, i proti papírově silným soupeřům, jako je Prostějov, Vyškov, Uničov, Vítkovice, nebylo herně špatné. Navíc jsme v těchto zápasech nabrali i určité herní zkušenosti, které může náš mladý tým do budoucna zúročit.

Když jsme u toho mladí, jakým způsobem hodnotíš výkony našich nejmladších v zimní přípravě?

Určitě jsem velmi spokojen s přístupem a výkony Milana Šmída a Tomáše Najmana, kteří mě mile překvapili. Pokud se dostaneme z pásma týmů ohrožených sestupem, tito hráči jistě dostanou v A-mužstvu šanci. Pokud se tu bude dařit i do budoucna takovéto hráče vykonávat, tak nemám o mohelnický fotbal obavy.

Máme před prvním ranním sobotním přípravným zápasem s B-mužstvem Zlína. Mohla by být pro nás výhoda, že A-mužstvo Zlína bude hrát v sobotu odpoledne domácí zápas proti Sigmě Olomouc?

Určitě ne. B-mužstvo Zlína má velmi široký kádr a v prvním zápase jistě nebude chtít ztrácet. Uvidíme, co nás tam čeká.

Nějaký vzkaz fanouškům?

Určitě jsme velmi rádi za jejich podporu, kterou se i na jaře budeme snažit oplácet co nejlepším fotbalem.

Tak jo, díky za rozhovor.

Já děkuju taky.

Otázky Romanovi Sedláčkovi položil a odpovědi zaznamenal Martin Škurek

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *