Roman Sedláček a Michal Kovář hodnotí jaro

Vzhledem k tomu, že sezóna ročníku 2015/2016 včera definitivně skončila, přinášíme Vám hodnocení jarní části sezóny pohledem trenérů našich mužstev a to Romana Sedláčka a Michala Kováře. Mimo hodnocení jsme se bavili i o perspektivách pro sezónu ročníku 2016/2017.

Roman Sedláček

Jak bys zhodnotil právě skončenou jarní část sezóny a v čem vidíš rozdíly mezi méně povedeným podzimem a povedeným jarem?

Na podzim jsme měli nějaké interní problémy, které se nám podařilo s předsedou Davidem Crhou po jeho důrazném proslovu překonat. Atmosféra se potom vyčistila a to se projevilo i výkony na hřišti, které se o mnoho zlepšily. Celkově můžu říct, že jsem s jarem spokojen.

Co se týče statistik, tak jsme se umístili na 9. místě, dosáhli jsme 42 bodů za 10 vítězství, 12 remíz a 8 porážek, při skóre 39:36. Máme jednu z nejlepších obran, ale jeden z nejslabších útoků. Občas jsem měl pocit, že se na gól příliš nadřeme.

Určitě víme, že máme problém ve finální fázi. Ale je to dáno mládím a nezkušeností našeho týmu. Chce to čas a trpělivost. Musíme na tom neustále pracovat. Na druhou stranu musím říct, že Lukáš Hapal na hrotu si na jaře svoje odvedl. Bojoval o každý balón a do osobních soubojů chodil naplno. Také je pravdou, že nám v útočné fázi pomohl hráč typu Filipa Žáka. Typově podobného hráče se budeme snažit přivést i na podzim. Bude to ale nelehký úkol, protože o kvalitní útočníky je celkově nouze.

Co se týče jarních zápasů, řekl bych, že až na nepovedené výkony s béčkem Zlína a druhý poločas v Břeclavi se nám zápasy povedly. Vítězství s béčkem Slovácka a Prostějovem musela potěšit.

Tak pozor. Já musím říct, že na jaře nebyl zápas, kdy bychom podali vyloženě špatný výkon a náš soupeř nás přejel. Mladí kluci ze Zlína předvedli kvalitu, rychlý fotbal, dostávali se za naši obranu, a proto uspěli. Tým Břeclavi ve druhém poločase našeho utkání naopak předvedl bojovnost a vůli, které se jen tak často nevidí. V obou zápasech se soupeř dostal do situace, ve které hrál, jak chtěl a potřeboval.

Přes zimní přestávku se tým moc kádrově neproměnil, přišel jenom Filip Žák a někteří před tímto krokem varovali. Nakonec se stabilita kádru zřejmě vyplatila.

My jsme si přes zimu řekli, že tu máme tým, který je schopný uhrát soutěž na slušné úrovni, a že do něj nechceme moc zasahovat. A to se potvrdilo. Já věřím tomu, že pokud budeme pracovat s maximálním úsilím, tak se to postupně projeví na růstu kvality kádru, výkonech a výsledcích. I pro příští sezónu bychom chtěli kádr pouze doplnit o některé hráče vhodného typu.

Nevím, jak pro Tebe, ale pro mě jsou jmény tohoto jara Jakub Hora a Jakub Svoboda.

Všichni máme z jejich výkonů radost a je pouze na nich, jestli na současné úrovni vydrží. Velikou výhodou je, že jsou to oba mladí hráči se vztahem k oddílu a městu a o to asi mají vyšší motivaci předvádět dobrý fotbal. Jinak jsem přesvědčen o tom, že Jakub Hora společně s Petrem Večeřem tvoří vyrovnanou brankářskou dvojici, která je nejlepší v celé lize. Ale i jednoho dalšího hráče bych rád zmínil, Milana Olejníka. Jeho výkony po přestávce vynucené zdravotními problémy mě mile překvapily. Milan nastoupil přímo do závěrečné části soutěže a bez větších problémů absolvoval předzápasové přípravy. Pokud bude v pořádku, jsem přesvědčený, že jeho výkony půjdou ještě nahoru.

Už víme, kdo z našeho týmu odejde?

Určitě odchází Filip Žák. Do letní přípravy v SK Sigma Olomouc nastoupí Ondřej Seibert a Michael Weinlich.

Máme představu o případných příchodech? V téhle souvislosti se nabízí aktuální palčivá otázka, zda se sestup SK Sigma Olomouc neprojeví negativně na spolupráci s naším klubem.

Do příští sezóny bychom chtěli přivést alespoň jednoho mladého perspektivního hráče z okolí. Konkrétní představu už máme. Pokud vše vyjde, příští týden zveřejníme jeho jméno. Co se týče Sigmy, se situací v ní jsem přímo obeznámený, protože tam trénuju. Uvidíme, jak bude vypadat kádr jejího A i B-mužstva, zda se někoho podaří přivést a kolik hráčů odejde. Nebál bych se ale, že spolupráce se Sigmou skončí. Naší představou je, že bychom ze Sigmy mohli znovu přivést 2 až 3 hráče.

Kdy začne příprava na podzimní část sezóny, jaké jsou plány a zapojí se do ní i mladí hráči z B-mužstva?

Příprava na podzimní část sezóny začne 7. července a 9. července bychom měli odehrát první přípravný zápas s Třincem, další 13. července s Opavou. V průběhu letní přípravy bychom chtěli odehrát více zápasů s druholigovými týmy, které by nás měly řádně prověřit. Vzhledem k plánované regeneraci hlavního hřiště na Městském stadionu v Mohelnici budeme přes léto sídlit na stadionu v Olomouci – Hodolanech. Do přípravy určitě budeme chtít zapojit i naše mladé hráče. Ovšem, jak jsem už řekl po zápase s Líšní, nikoho nebudeme nutit. Je pouze na nich, jestli nabídku využijí.

Michal Kovář

Jak už bylo oznámeno od příštího podzimu přebíráš A-mužstvo Valašského Meziříčí. Jak se na svoje nové působení těšíš a je to konec Tvé hráčské kariéry?

Je to pro mě určitě veliká výzva. Na tak vysoké úrovni jsem samostatně mužský tým ještě nevedl. Působení u mohelnického B-mužstva je mojí doposud první zkušeností a před tím jsem ještě vedl devatenáctku Zábřehu. Co se týče druhé otázky, je mi 43 let a mám za sebou hodně let ve fotbale. Naučil jsem se říkat nikdy, neříkej nikdy. Ale vzhledem ke všem okolnostem je pravděpodobnější, že na vrcholové úrovni už hrát nebudu. Důvodem je i to, že s přibývajícím věkem je jednoznačně příprava na jednotlivé zápasy těžší a těžší.

Jaké si odnášíš z Mohelnice dojmy?

Prožil jsem v Mohelnici velmi dobrý rok. Když jsem přicházel, moc jsem netušil, do čeho vlastně jdu. Věděl jsem jenom o několika hráčích, jako třeba o Romanovi Kubovi. Jak jsem ale postupně zjistil, i zbytek kádru je tady na velmi dobré úrovni. Musím říct, že je jednoznačně vidět, že Roman Sedláček, David Crha a i ostatní lidé ve vedení mají jasnou vizi o tom, co chtějí a kam chtějí dojít. Na hřišti je to jednoznačně vidět a také vidím, že se dělá vše pro neustálé zlepšování zázemí pro sportovní činnost. Jako poslední a taky velice důležitou věc bych zmínil přátelskou a otevřenou atmosféru. Vedení tu není odtržené od světa a je přístupné jakékoliv diskuzi o čemkoliv. Jenom mě mrzí moje zdravotní indispozice kvůli kterým jsem nenaplnil očekávání, se kterými jsem přicházel. V tomhle ohledu jsem rád, že mě jak Roman Sedláček, tak i David Crha podrželi.

Takže Tvoje působení je v Mohelnici definitivně u konce?

Určitě ne. Chtěl bych od příští sezóny pokračovat do té míry, jak mi bude vycházet čas, u B-mužstva. B-mužstvo je tu poskládané velmi dobře s množstvím mladých perspektivních kluků. Svým dalším působením u mužstva se jim chci pokusit dál předávat svoje zkušenosti a trochu přispět k jejich rozvoji. Jsem rád, že po mně B-mužstvo přebere Jaroslav Rolinek. Spolupráce mezi B-mužstvem a dorostem po celý rok probíhala zcela bez problémů. Rozhodně bych nechtěl, aby to vypadalo tak, že svým dalším působením chci splatit dluh klubu nebo projevovat přepjatou vděčnost vedení, které mě podrželo a projevilo důvěru v nepříjemných chvílích, kdy jsem nemohl kvůli zdravotním problémům hrát. Zůstávám tu zcela dobrovolně o své vlastní vůli, protože v působení B-mužstva tady vidím smysl a hrát fotbal se zdejšími hráči mě baví.

Jak hodnotíš právě skončenou sezónu B-mužstva?

Jedním slovem střízlivě. Myslím, že celkové umístění odpovídá úrovni mužstva. Ze začátku všechno vypadalo idylicky, tři zápasy a tři vítězství, ale já jsem upřímně čekal propad, který následně nastal. Bylo to zřejmě tím, že jsme se letní přípravě nevěnovali tak, jak bylo zapotřebí. Jedním z důvodů bylo zřejmě i to, že jsme spolu s hráči k sobě nejdřív museli najít cestu. To se postupem času povedlo, my začali k přípravě na jednotlivé zápasy přistupovat intenzivněji a ke konci podzimu šly naše výkony postupně nahoru. Věděl jsem, že pokud nám to vydrží i přes zimu, tak se postupně dostaví i výsledky a my se budeme posouvat tabulkou vzhůru. Zimní přípravu jsme odpracovali a nakonec je z toho solidní deváté místo.

Poslední dobou jsme se ale poněkud zadrhli?

To určitě, hlavně jsme ne moc dobře zvládali první poločasy. Možná to bylo způsobeno tím, že jsme cítili uspokojení z definitivní záchrany a do zápasů šli s pocitem, že se nám nemůže nic stát, a tak trochu polevili. Ve druhých poločasech jsme se pokoušeli všechno dohnat.

V jakém stavu zanecháváš B-mužstvo svému nástupci?

Jsem přesvědčený o tom, že kluky fotbal baví a to jak ty zkušené, tak i ty mladé. Je tu dobrá parta lidí. Co se týče těch mladých, jako jsou bratři Honza a Radek Marákové, Milan Šmíd, Vlasta Knýř, Tomáš Najman, jsou sice povahově a typově odlišní, ale jsem přesvědčený o tom, že pod správným vedením a při jejich aktivitě v rámci jejich možností mají na to, aby hráli vyšší soutěž.

Otázky položil a odpovědi zaznamenal Martin Škurek.

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *