Rozhovor s předsedou klubu o důvodech zrušení B-mužstva

Ve čtvrtek v podvečer jsme se na stadionu sešli s předsedou klubu Davidem Crhou, abychom obeznámili veřejnost o důvodech konce naší rezervy, který nastal pár dní před začátkem nové sezóny krajského přeboru.

Mohl bys podrobným způsobem popsat důvody zrušení béčka?

Odpověď je jednoduchá. Málo hráčů. Všechno to začalo minulý týden v pondělí, kdy mi volal Milan Strnad, který mi sdělil, že má existenční problémy a bude muset začít hrát fotbal za peníze. Domluvil se na svém účinkování v Moravské Třebové. V pátek ho následoval Libor Havlíček, který mě taktéž informoval, že v Mohelnici končí. Důvodem je pracovní vytíženost a starost o rodinu. V ten samý den proběhl rozhovor s Tomášem Horákem, který odchází pracovně do Brna a tím pádem by nestíhal žádné tréninky, zápasy jen výjimečně. Poté jsem se dozvěděl, že Honza Rabenseifer by na podzim odehrál pouze 5 – 6 zápasů vlivem pracovních povinností. Počítali jsme s tím, že se nám vrátí bratři Rybové. Ani jeden však do přípravy nenastoupil. Stejně tak jsme počítali s návratem Patrika Kolomazníka, ale jak už bylo rozebíráno tady v diskuzi, přestoupil do Šumperka a Petra Kutala, který dal přednost hraní v FK Blansko. Navíc Martin Bayer, Tomáš Najman, Milan Šmíd a Jiří Krejčí mají zdravotní problémy, takže by nebyli na začátek sezóny k dispozici. Musíme vzít v potaz i to, že už nemáme v A-mužstvu 18 hráčů, ale pouze 15, tudíž by nemohlo vypomáhat tak, jako tomu bylo v minulosti. To znamená, že nám na první mistrovský zápas zbyli tito hráči: Aleš Heidenreich ml., bratři Marákové, Vlasta Knýř, Marek Kamisch, Michal Kovář a Jarda Kožela, u kterého jsme ani nepočítali, že se nám vůbec vrátí. Úbytek hráčů je patrný, a když si to spočítáte, tak s tímhle torzem nemůžeme důstojně odehrát soutěž. Proto jsme se po dlouhém projednávání ve výkonném výboru rozhodli béčko zrušit.

Nebyla jiná možnost než zrušit B-mužstvo, například posunutím dorostenců?

Nebyla. V dorostu máme momentálně 18 hráčů, z nichž se do přípravy B-mužstva zařadil Martin Srdýnko, který má dle mého jako jediný fyziologicky na mužský fotbal. Ostatní hráči jsou zkrátka, když to přeženu, ještě děti. Měli bychom obavy o zdraví hráčů.

Někteří kritici tvrdí, že se jedná o podraz na hráče béčka, z toho důvodu, že se soutěž odhlásila týden před jejím zahájením. Jaká je vůbec sankce za odhlášení týmu ze soutěže?

Já bych na tuhle otázku odpověděl otázkou, jestli to není náhodou podraz hráčů na vedení klubu? Myslím tím hráče, kteří přislíbili návrat zpět do našeho klubu či hráči, kteří svoje účinkování tak náhle ukončili. Ale upřímně říkám, že jsou to silná slova. Já jsem se na závěrečné všech hráčů ptal, zdali budou pokračovat v našem klubu i v další sezóně a všichni mi řekli do očí, že budou pokračovat dál. Kdybychom ve vedení věděli, že tahle situace nastane již před losovacím aktivem, tak jsme B-mužstvo zrušili již v červnu. Vůbec bychom ho do soutěže nepřihlašovali, neplatili bychom potom takovou pokutu, která je 40 000 korun a zároveň bychom nebyli za blbce po celém Olomouckém kraji. Takže je otázkou, jestli je to podraz na hráče, to ať si každý odpoví sám…

Prakticky ti samí lidé namítají, že současný stav je výsledkem zájmu vedení klubu pouze o A-mužstvo, kde jsou upřednostňováni zejména hráči ze Sigmy Olomouc, jejichž angažování stojí nemalé peníze.

V tomto přestupním létě jsme udělali jednoho hráče ze Sigmy, a sice Filipa Markoviče. Jinak jsem v rozhovoru, který jsem měl před začátkem letní přípravy, uváděl, že momentálně máme v kádru áčka 14 hráčů + 2 brankáře, kteří jsou naši kmenoví hráči. Ve většině případů jsou to mohelničtí odchovanci. Myslím si, že z MSFL máme v kádru nejvíc odchovanců, když pominu B-mužstva prvoligových oddílů, které máme v soutěži. V létě přišel kromě zmíněného Filipa Markoviče ještě Milan Dokoupil z Haňovic, jeden ve věku 19 a druhý 21 let, kteří mají snahu hrát třetí ligu a finanční prostředky je zajímaly až na posledním místě. Jednání jsem vedl já a ani se na finance nezeptali. Zajímalo je pouze to, jaké budou mít zápasové vytížení a šanci tady u nás hrát. Myslím si, že se ekonomicky chováme velice rozumně a rozhodně nemám pocit, že bychom někoho přepláceli. Ať už hráče, tak oddíly.

Jakým způsobem se klub postaví k hráčům béčka, kteří by v klubu chtěli zůstat a kteří hráči to jsou? Budou v našem klubu pokračovat členové realizačního týmu rezervy Jaroslav Rolinek a Jirka Rousek ml.?

Se všemi hráči B-týmu jsem jednal osobně a položil jim otázku, jestli by se chtěli porvat o A-mužstvo. Jednalo se o bratry Marákovy, Jardu Koželu, Tomáše Najmana a Milana Šmída. Najman a Šmíd chtějí jednoznačně zůstat. Honza a Radek Marákovi a Jarda Kožela by se měli vyjádřit, jestli zůstanou či půjdou na přestup na dobu určitou do jiného oddílu. Jde o to, aby byli stále našimi hráči a mohli bychom si je stáhnout zpět. Jarda Rolinek bude asistentem u A-mužstva. S Jirkou Rouskem ml. jsem mluvil a předpokládám, že bude působit také u našeho A-mužstva, ať už z pozice vedoucího mužstva nebo dalšího asistenta.

Jaký máš Ty osobní pocit ze současné situace?

Osobně pokládám zrušení B-mužstva jako špatný krok. Zkrátka jsme se dostali do situace, ze které nebylo úniku a s kterou jsme se potýkali již 4 roky. B-mužstvo se skládalo či chcete-li, dávalo dohromady vždy na poslední chvíli. Chtěl bych říci jednu věc. Za posledních 10 let vyšlo z dorostu cca 80 fotbalistů, a když se podíváte, kolik těch hráčů tady hraje, tak se jich napočítá 5 nebo 6. Zakopaný pes je v tom, že máme strašný úbytek kluků, kteří vycházejí z dorostu. Béčko u nás mělo, tak jako je tomu v jiných klubech, plnit roli základny pro hráče, kteří vychází z dorosteneckého fotbalu do mužského. Zároveň sloužit na rozehrání hráčů A-mužstva. V posledních letech tohle u nás bohužel nefungovalo. Byla zde generace třicátníků, jako je Aleš Heidenreich ml., Jirka Kloss, Martin Bayer, Jirka Rousek ml., Milan Strnad a Libor Havlíček. Těmto klukům bylo povoleno odejít. Bohužel se nám za ně nepodařilo najít náhradu. Poslední rok jsem měl velkou snahu o to, aby se k nám vrátil třeba Květoš Vašíček nebo Petr Klos, ale tihle kluci hrají krajskou soutěž v jiných klubech, hrají za peníze a i to byl důvod, proč nám kluci odchází. U nás hráči béčka nehrají za peníze. Je to nastaveno tak, aby kluci měli snahu se dostat do áčka a za to byli potom finančně odměněni.

Jakým způsobem by podle názoru Tvého a lidí z vedení měla být odteď nastavena práce s mladými hráči, kteří budou mít ambici si zahrát za A-mužstvo?

O této věci se samozřejmě bavíme, ale je to teď natolik čerstvé (zrušení B-mužstva), že k tomu teď nebudu oficiálně nic víc sdělovat. Je to na širší diskuzi. Spousta lidí nám předhazuje, že jsme zrušili dorosteneckou divizi, teď jsme zrušili béčko. Nikdo si neuvědomuje, že Mohelnice má 9 000 obyvatel. Jsme malé město, nejsme Šumperk. Rozhodně to není o tom, že jsme rezignovali na mládež. To jednoznačně odmítám! (důrazně řečeno)

Otázky pokládali Martin Škurek a Erik Kappel, odpovídal David Crha, předseda FK Mohelnice

Případné další dotazy zodpoví předseda klubu David Crha na diskuzi svým jménem.

 

 

 

 

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *