Roman Sedláček hodnotí letní přípravu

Před nadcházejícím nedělním venkovním zápasem 1. kola Moravskoslezské ligy, který naše mužstvo sehraje s týmem FC Velké Meziříčí, jsem Romanovi Sedláčkovi, trenérovi našeho mužstva, položil několik otázek.

Jak bys z globálního hlediska zhodnotil výsledky letní přípravy?

Letní příprava splnila to, co jsme od ní očekávali. Tentokrát jsme první dva přípravné zápasy sehráli se skutečně silnými a kvalitními soupeři, tj. s druholigovým Třincem a Opavou. Ani v jednom z těchto zápasů nešlo o výsledek, ale o to náš mladý tým zatížit. A to se povedlo. Chtěli jsme, aby tým sehrál zápasy se soupeři s vyšší úrovní. I přes to, že tým šel do prvních dvou zápasů z plné přípravy, kdy jsme nabírali fyzickou kondici, popasoval se s úkolem velmi dobře. V druhé fázi jsme už trénovali s míčem a cvičili taktické věci. Další dva zápasy se třetiligovými týmy Holice a Vyškova, které jsme přehráli, dopadly podle mých představ.

Jaký byl zásadní rozdíl mezi týmy z druhé a třetí ligy?

Týmy Třince a Opavy předvedly mnohem rychlejší pohyb, důraz, agresivitu, schopnost nás napadat a trestat naše chyby.

Z jakého důvodu podle Tebe přišel po dobrém výsledku v zápase s Vyškovem propad se Šumperkem?

Tak pozor, já si nemyslím, že bychom v Šumperku předvedli vyloženě špatný výkon. Do 10. minuty jsme soupeře jasně přehrávali. Kdybychom na začátku proměnili naše šance, dali na 0 : 2, tak by výsledek zřejmě vypadal jinak. Jenomže jsme nechali svojí laxností v dalších fázích zápasu velmi běhavého a odolného soupeře, který hrál na krev, zatímco my jsme do zápasu nedali naši kvalitu, nadechnout a ten nás nakonec porazil našimi vlastními zbraněmi.

Přes léto do našeho mužstva přišli Milan Dokoupil a Filip Markovič. Co bys o nich mohl říct? Není to početně slabá posila?

Milan Dokoupil, který přišel z Haňovic, je mladým hráčem, který je laděný ofenzivně a je typově vhodný do zálohy nebo na podhrot. Je sice po zranění, a proto s námi nemohl absolvovat celou přípravu, ale už naplno trénuje a já věřím, že nám rozhodně pomůže. Filipa Markoviče znám z trénování v Sigmě. Je to hráč vhodný do defenzívy, kde bylo nutné po jeho odchodu nahradit Michala Kováře. Navíc nejde zastavit věk ani u Luboše Pinkavy, s nímž jsem domluvený, že nám ještě minimálně půl roku pomůže. Příchodem Milana Dokoupila a Filipa Markoviče jsme schopní mít víc variant. Co se týče poslední otázky, tak musím říct, že před zahájením sezóny jsme se domluvili s Davidem Crhou, že půjdeme cestou nabízení příležitostí mladým perspektivním hráčům z Mohelnice a blízkého okolí. Ti by, vzhledem ke svému mladému věku, mohli přinést do mužstva stabilitu a s jejich pomocí bychom chtěli dosáhnout toho, aby se z Mohelnice stal tradiční ve třetí lize zabydlený klub. Přes léto jsme měli několik nabídek ze strany hráčů, kteří hráli i druhou ligu. Tyto jsme však odmítli. Chceme, aby v Mohelnici hráli mladí, pokud možno, hráči z regionu a priori pro radost, a ne žoldáci pro peníze. Případ Jakuba Svobody je cestou, po které bychom se chtěli vydat. Jakub za poslední dobu hodně zesílil, velmi se zlepšil, za svoje výkony v přípravě zaslouží pochvalu a z těchto důvodů určitě bude nastupovat v základu.

Jaké má naše mužstvo cíle pro následující sezónu?

Konkrétní cíl, co se týče příčky, jsme si nestanovili. Hlavními úkoly pro následující rok je stabilizace a omlazení kádru. Celkový výsledek po sezóně se nedá odhadnout. Je před námi 30 zápasů s 15 těžkými soupeři. Není to jako v divizi, kdy jsme před sebou měli cca 5 těžkých a rozhodujících zápasů za půlrok.

Určitě i Ty jsi měl co říct ke zrušení našeho B-mužstva. Jakým způsobem přistoupíš k hráčům B-mužstva, kteří v klubu chtějí zůstat a neohrozí současná situace výchovu mladých v klubu?

Určitě jsem byl proti zrušení B-mužstva, které mělo plnit úlohu mezičlánku mezi dorostem a A-mužstvem. Jenomže se postupem času ukázalo, že většina mladých kluků, nebudu tu konkrétně jmenovat, na sobě není ochotná pracovat a poprat se o místo v A-mužstvu. Určitě musím smeknout před Jirkou Rouskem ml. a Alešem Heidenreichem ml., kteří každoročně přemlouvali a prosili své vrstevníky, aby pokračovali. Jenomže to nešlo do nekonečna, pokud nepřicházeli ve větším počtu mladí motivovaní hráči. Zrušení B-mužstva je vyústěním dlouhodobých problémů. Co se týče hráčů B-mužstva, kteří u nás chtějí zůstat, určitě budou vytížení a budeme se snažit dělat všechno pro to, aby byli do mužstva zapracováni. Tohle bude jedna z našich priorit. Na jednotlivé zápasy dorostenců se určitě budeme jezdit dívat. Jsme s Petrem Strupkem domluvení, že pokud se objeví další Jakubové Svobodové a Davidové Bačové, tak se je budeme snažit podchytit a pracovat s nimi pro účely mužstva. Je však jedna velmi důležitá věc. Abychom s mladými mohli pracovat, musejí chtít a mít morálku.

Otázky položil a odpovědi Romana Sedláčka zaznamenal Martin Škurek.

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *