Předsezónní rozhovor s předsedou klubu

U příležitosti zahájení letní přípravy A-mužstva našeho FK Mohelnice jsem Davidu Crhovi předsedovi klubu položil několik otázek týkajících se hodnocení sezóny ročníku 2015/2016 a výhledů do sezóny ročníku 2016/2017.

První otázka je jasná. Jak bys ze svého pohledu zhodnotil výkony a výsledky A a B-mužstva?

Tak předně musím říct, že naše A-mužstvo hrálo jako nováček MSFL a naše B-mužstvo druhým rokem krajský přebor. Po takovém rozporuplném podzimu u obou mužstev, A-mužstvo takové oťukávací seznamování se soutěží, B-mužstvo se skládalo na poslední chvíli před začátkem soutěže, a následném úspěšném jaru, obě mužstva skončila na 9. místě, jsme nakonec s oběma mužstvy a jejich účinkováním ve svých soutěžích spokojení.

Náš FK Mohelnice má za sebou první ročník v Moravskoslezské fotbalové lize. Měl postup nějaké výrazné dopady na náročnost vedení našeho klubu, technickou a organizační přípravu na jednotlivé zápasy?

Tohle je hodně široká otázka, ale obecně se dá říct že každá vyšší soutěž s sebou přináší vyšší nároky de facto na všechno. Ale já myslím, že jsme se toho ve vedení zhostili velmi dobře a za to patří všem veliké poděkování, včetně Tvé osoby, Erika Kappela, Lenky Večeřové, Jana Hledíka a ostatním lidem v klubu. Na druhou stranu účast v MSFL je obrovská prestiž pro město, jako je Mohelnice. Jsme více vidět, více se o nás píše, mluví a to nejenom ve sdělovacích prostředcích. Na začátku minulé sezóny jsem všem vzkazoval, ať si ligu jdeme užít, a já si minulou sezónu skutečně užil a už se těším na její další ročník!

S předchozí otázkou souvisí i otázka financí. Jakým způsobem se projevil postup na našem rozpočtu? Došlo pouze ke zvýšení výdajů, nebo i k posílení příjmové stránky, např. dotací a příjmů od sponzorů? Je o nás ze strany sponzorů vyšší zájem?

Rozpočet klubu se pohybuje kolem hranice 4 500 000,- Kč včetně provozu stadionu a od postupu do MSFL narostl o cca 300 000,- Kč. Za poslední rok a půl se k nám zařadil pouze jeden významnější partner a sice společnost Futurpol a to si myslím, že jsme za poslední rok v marketingu udělali významný posun dopředu angažováním Lenky Večeřové, která komunikuje se stávajícími sponzory a oslovuje nové. Bohužel, je to realita dnešní doby, peníze se do sportu shánějí velice těžko a podle mého názoru to bude v budoucnu ještě horší.

Jak vypadá situace ohledně rozpočtu na příští rok?

Rozpočet na příští sezónu bude víceméně stejný a díky tomu si můžeme dovolit i příští rok hrát MSFL.

Jaký byl z Tvého pohledu největší úspěch a největší neúspěch našeho klubu v sezóně ročníku 2015/2016?

Asi největší radost a pocit uspokojení jsem měl paradoxně již před sezónou, kdy jsme v poháru vyřadili Uničov po vítězství 4 : 3, potom z domácích výher s B-mužstvem Slovácka či s Prostějovem, které byly navíc korunovány velice kvalitním výkonem z naší strany a v neposlední řadě i z toho, že jsme na jaře ze 7 domácích zápasů šest vyhráli a jednou remizovali a to je na nováčka úžasná bilance. Bylo by super v tomto pokračovat a i v příští sezóně udělat z našeho stadionu nedobytnou tvrz. Myslím si, že bychom všichni byli, včetně našich fanoušků, spokojeni. Neúspěchy? Venkovní prohra v Holici pro mě byla taková sprcha, ze které jsem byl hodně zklamaný. Zápasy s Uničovem, kde jsem se narodil, a právě s Holicí, kde mám mnoho známých, beru osobně velice prestižně. A potom podzimní trápení doma, kdy jsme vyhráli až na osmý pokus. Bylo to už někdy o nervy. Ale o tom to je. Nikdy nevíš, jak to skončí, a fotbal je velice emotivní. Ale proto ten fotbal děláme, jsme takoví fotbaloví blázni.

Množství fanoušků klade dotaz na náš stadion a zejména se ptají, kdy bude konečně definitivně hotovo, hlavně úpravy kolem nového stánku, a zda se v areálu stadionu případně plánují další investice.

Kdy bude konečně hotovo se mě také ptá hodně lidí a já na to odpovídám, že nejsem věštec. Vše je odvislé od financí a ne malých financí, podotýkám. Náš stadion byl otevřen v roce 1973 a od té doby až do roku 2013 sloužil v nezměněném stavu, bez jakýchkoliv úprav, to je třeba si tady říci. A to, že ty podmínky byly, slušně řečeno, již nevyhovující, mi snad pamětníci dají zapravdu. Po mém příchodu jsme si s kluky z výkonného výboru dali za cíl naše zázemí postupně zlepšit a to se nám, myslím, daří. Rekonstrukce a přestavba stadionu se skládá z několika etap a to: 1. etapa – rekonstrukce stávajícího zázemí (nová střešní konstrukce, výměna oken, nové sociální zázemí a šatny, výměna lavic na tribuně, nová elektroinstalace, topení, voda, odpady), investice 6 050 000,- Kč (z toho dotace z MŠMT ve výši 6 000 000,- Kč, spoluúčast ve výši 50 000,- Kč hrazena klubem). 2 etapa – výstavba nové tribuny včetně vybudování nových inženýrských sítí pro tribuny, investice 14 500 000,- Kč (z toho dotace z MŠMT ve výši 14 000 000,- Kč, spoluúčast ve výši 500 000,- Kč hrazena klubem). Ukončeno v roce 2015. Jen bych tady chtěl podotknout, že k poskytnutí jakékoliv dotace je nutné projít složitým procesem, v rámci kterého je jedním z mnoha bodů rozpočet stavby, a instituce, která dotaci poskytuje, musí souhlasit s rozsahem prací a cenami. Po dokončení prací pak provede kontrolu tak, jak se již stalo v našem případě příslušným finančním úřadem. A ten po kontrole obou akcí v našem případě konstatoval, že vše je v naprostém pořádku, a bez námitek. Trochu jsem to rozvedl, abych odpověděl na dotaz zástupce Evropského dotačního fondu z naší webové diskuze. My rozhodně nemáme co skrývat, jsme transparentní spolek! A v této souvislosti je třeba si uvědomit ještě jednu věc, když jsem zmiňoval výši investic. Ty částky jsou včetně DPH, což znamená, že z 20 milionů korun můžete ihned odečíst 4 miliony. 3. etapa spočívá ve vybudování spoje mezi oběma tribunami, zateplení staré tribuny, vybudování ochozu na staré tribuně, opravách WC pro fanoušky a výstavbě bufetu. Všechny práce z 3. etapy jsou z větší části již hotové. Čeká nás ještě vybudování dětského hřiště vedle bufetu na bývalém písčitém volejbalovém hřišti, oplocení stadionu, parkoviště, posunutí lavic na staré tribuně směrem do hřiště kvůli vybudovanému ochozu. 4. etapa zahrnuje výstavbu bytů a ubytovny ve staré tribuně pro hráče, VIP prostor pro sponzory a pro vedení klubu. 5. etapa počítá s vybudováním nové travnaté plochy. Moc bych si přál, aby to všechno bylo hotové co nejdříve. Za nás všechny z vedení klubu mohu říct, že děláme v této otázce maximum. Fanoušky bych chtěl tímto požádat ještě nějakou dobu o strpení. Pevně věřím, že v započatých pracích budeme v brzké době pokračovat.

Aktuálním tématem je i nový přestupní řád Fotbalové asociace ČR, který svým obsahem zřejmě není v kategoriích mládeže výhodný pro menší fotbalové kluby, jako je ten náš. Pocítili jsme už tedy jeho dopad a pokud ano, tak jakým způsobem?

Působení nového přestupního řádu Fotbalové asociace ČR jsme pocítili z obou stran. Přišli jsme kvůli němu o některé z našich mládežníků a sice o: Kolomazníka, Hejtmánka a Volka, kteří před naším klubem dali přednost Šumperku. A stejně tak jsme v novém volném přestupním období přišli o brankáře Lumíra Šikla, který přestoupil do Litovle. Všichni, o kterých nyní mluvím, odešli tím pádem na přestup. Opačným směrem, kdy jsme využili stejného práva, do našeho klubu na přestup přichází také z Litovle po několikaletých tahanicích Jan Fišara a Milan Dokoupil z Doubravy-Haňovic. Abych to vysvětlil, podle nového přestupního řádu FAČR v období od 1. do 20. června hráč, včetně mládežníků, který nemá s mateřským klubem podepsanou smlouvu, která je navíc registrována FAČR, může podepsat přestup do jakéhokoliv jiného klubu, který má o něj zájem, a to bez souhlasu mateřského klubu, pokud na něj nový klub má finance. Finanční náhrada je daná podle tabulek, které vydal FAČR.

V souvislosti s mládeží jsem zaslechl poměrně dobrou zprávu, že se počet zájemců o hraní fotbalu za náš klub zvyšuje a že by proto mohly být od příští sezóny zřízeny i tři týmy přípravek. Co je na tom pravdy?

Ano, je to pravda a máme z toho upřímnou radost, že máme stále více dětí, které mají zájem u nás působit. V posledních letech jsme měli velice úspěšné nábory, což svědčí o výborné práci našeho mládežnického úseku pod vedením Aleše Heidenreicha st.

Teď k otázkám, které jsou každoročně předmětem velikého zájmu. Tou první je, zda už máme představu o složení realizačních týmů v jednotlivých kategoriích od přípravek až po týmy mužů. Bude pro sezónu ročníku 2016/2017 zachováno B-mužstvo a pokud ano, kdo jej po odchodu Michala Kováře povede a zda dojde k nějakým přechodům z týmu dorostenců právě do B-mužstva?

A-mužstvo: hlavním trenérem zůstává Roman Sedláček, o postu asistenta trenéra a vedoucího mužstva vedu momentálně jednání a předpokládám, že se bude jednat o jednu osobu. Lékařem zůstává Jaroslav Čampiš a fyzioterapeutkou Jiřina Osičková. B-mužstvo, které se v příští sezóně zúčastní Olomouckého krajského přeboru, zachováno určitě bude a na postu hlavního trenéra Michala Kováře nahradí od dorostu se posunuvší Jaroslav Rolinek. Asistentem trenéra zůstává Jiří Rousek ml. Do letní přípravy s B-mužstvem, po konzultacích trenérů s vedením klubu, nastoupí dorostenci Martin Srdýnko a David Schön. Dorost: hlavním trenérem se stává Petr Strupek, asistentem trenéra bude Michael Weinlich a vedoucím týmu Libor Doležal. Obsazení realizačních týmů od žáků po přípravky oznámíme později.

A poslední tradiční otázka se týká A-mužstva. Je zcela jasné, že tak kvalitní soutěž, jako je Moravskoslezská liga není možné odehrát pouze s vlastními odchovanci a že je třeba hledat i posily. Otázka zní, kolik hráčů by vedení klubu chtělo do A-mužstva přivést a orientačně na které posty?

S trenérem Sedláčkem jsme si pro toto období, i kvůli vydání nového přestupního řádu FAČR, dali za cíl konsolidaci A-mužstva a to se nám, myslím, povedlo nadmíru dobře. Jak jsme již avizovali na našich webových stránkách, na přestup k nám přicházejí brankáři Jakub Hora a Marek Kamisch, kteří společně s Petrem Večeřem, který je naším brankářem dlouhodobě, tvoří velmi kvalitní brankářskou trojici. V obraně máme velikou kvalitu: Roman Kuba, Lubomír Pinkava, Jakub Heidenreich a Vlastimil Fiala jsou všichni naši kmenoví hráči. Co se týče záložní řady: koupili jsme Jana Fišaru, David Bača, Martin Kotůlek, Martin Vokoun, Ondřej Kopa a Milan Olejník jsou také naši kmenoví hráči. Milana Dokoupila, středního záložníka, jsme také přivedli na přestup. Výborně se jeví náš odchovanec Jakub Svoboda a v minulých dnech jsme dotáhli přestup Martina Bzirského. Kmenovým hráčem je i útočník Lukáš Hapal. Sečteno a podtrženo náš klub má nyní 14 vlastních hráčů a 3 brankáře. K tomu musíme připočítat hráče širšího kádru A-mužstva a zároveň naše odchovance Tomáše Najmana, Milana Šmída a Vlastimila Knýře, kteří se jistě v rámci letní přípravy poperou o své místo v A-mužstvu. Celkově tedy do letní přípravy pod vedením Romana Sedláčka nastoupí 20 kmenových hráčů FK Mohelnice. Poohlížíme se ještě po pravém obránci, i když musím říct, že na jaře na tomto postu odehrál několik zápasů velice slušně Vlastimil Fiala a potom ještě hledáme hráče typu Filipa Žáka, který by byl schopen hrát v útočné fázi jak na kraji, tak i na hrotu při případné vynucené absenci Lukáše Hapala. Ale základ týmu máme a jak ukázaly poslední zápasy jarní části předchozí sezóny, kdy hráli většinou naši hráči, které jsem vyjmenoval výše, kvalitu máme, v tomto ohledu jsem klidný. Hlavně aby byli kluci zdraví.

Otázka opačná. Víme už s jistotou, kdo v našem A-mužstvu nebude na podzim pokračovat? Prozatím zazněla informace o triu Filip Žák, Michael Weinlich, Ondřej Seibert.

Ano, tito hráči, včetně Jakuba Kotůlka, jak jsme již oznámili prostřednictvím webu, z A-mužstva odcházejí. Michal Kovář bude od podzimní části sezóny hráčem našeho B-mužstva. Není to z důvodu poklesu jeho výkonnosti, naopak já bych si přál mít Michala i nadále u A-mužstva, ale důvodem jeho přesunu je, že se stal hlavním trenérem divizního Valašského Meziříčí a nestíhal by časově skloubit hraní za naše A-mužstvo a zároveň trénovat. Jsem rád, že nám v podzimní části sezóny pomůže u B-mužstva jako hráč a nadále bude předávat své obrovské zkušenosti našim mladým.

Otázka s přestupy související. Dlouhodobě má náš klub nastavenu velmi dobrou spolupráci s klubem SK Sigma Olomouc, z kterého u nás hrála už poměrně slušná řádka mladých talentovaných hráčů. Ohrozí podle Tvého názoru tuto spolupráci sestup Sigmy do druhé ligy?

Předně musím říct, že opakovaný pád Sigmy do druhé ligy je takovou malou sportovní tragédií, která postihne všechny kluby, které se Sigmou spolupracují, včetně toho našeho. Několik hráčů odešlo z jejího A-mužstva, ať už vinou logického snížení rozpočtu pro druhou ligu, či snahou některých jejích hráčů hrát i nadále první ligu. Momentálně to vypadá tak, že dva týmy, které loni hrály první a druhou ligu, se spojí do A-mužstva, které bude hrát druhou ligu. B-mužstvo, které s námi bude hrát MSFL, bude poskládáno z mladých odchovanců, kteří byli různě po hostování, i např. u nás v Mohelnici. Takže odpověď je taková, že v regionu ubude hráčů schopných hrát MSFL. Ale jak jsem již řekl, ten základ tady máme a určitě ještě jednoho hráče přivedeme. Zároveň přeji Sigmě brzký návrat do první ligy, kam podle mého názoru vzhledem k její historii, tradici a zázemí rozhodně patří.

Teď do budoucnosti. Jakého cíle, co se týče postavení v tabulce, by měly oba týmy mužů podle představ vedení v následující sezóně dosáhnout?

Chtěli bychom u obou mužstev navázat na úspěšné jaro, se kterým jsme byli všichni velice spokojení. Základem byl velmi dobrý herní projev. Pokud se nám povede na něj navázat, jsem přesvědčený, že bychom mohli loňská závěrečná umístění, tj. 9. místo obou mužstev, vylepšit. Cílem je tedy dosažení lepšího umístění než v předchozí sezóně.

A otázka poslední. Splnění jakého úkolu nebo jakých úkolů sis jako předseda klubu stanovil do příští sezóny?

V Mohelnici jsem již pět let, a začínám tak již šestou sezónu. Na začátku svého působení jsem si stanovil určité priority a cíle, které odpovídaly mým snům, a vše se mi již splnilo. Když jsem na počátku říkal, že jednou budeme hrát MSFL, jen málokdo tomu věřil a někteří se mi i smáli a říkali, že jsem blázen. Mezi ty, kteří věřili, od začátku patřili Roman Sedláček a můj otec. A my tu ligu nyní hrajeme, i když jsem si původně myslel, že to bude do tří let, a ne až za čtyři, ale dočkal jsem se. Chtěl jsem také zlepšit zázemí klubu, udělali jsme však v tomhle ohledu  mnohem víc, než jsem si před pěti lety vůbec pomyslel, ale podle reakcí některých lidí je to asi málo. Další moje přání bylo v soutěži porazit Uničov, což se nám v poháru povedlo, a v soutěži jsme dvakrát spolu remizovali. Co se týče úkolů do příští sezóny, určitě udržet ze sportovního hlediska laťku, kterou jsme tu nastavili, a dobudovat stadion tak, jak jsme si předsevzali. Obojí stojí spoustu sil, energie, peněz a v neposlední řadě nervů, což nepochopí nikdo, kdo tohle nikdy nedělal.

Otázky položil a odpovědi zaznamenal Martin Škurek.

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *